Terug naar het overzicht

Contactloze interne distributie: Onderzoekscentrum imec

Ontdek het contactloze interne distributiesysteem van imec in Leuven, België. Verbeterd door Telloport, biedt het systeem 24/7 veilige toegang tot goederen via slimme lockers en een geïntegreerd softwareplatform, wat de operationele efficiëntie en transparantie verbetert.

Imec is een internationaal befaamd research & development organisatie op vlak van nanoelectronics en digitale technologieën met hoofdzetel in Leuven – België.

Om de interne werking van hun hoofdzetel te ondersteunen verdeelt de logistieke afdeling maandelijks meer dan 5.000 interne zendingen. Materialen, tools, pakjes, ….  Een hele uitdaging om dit efficiënt en correct te laten lopen in een 24/7 organisatie als imec.

Imec was op zoek naar een verbeterde manier voor interne distributie van goederen.  Supply chain management had 3 redenen om de huidige manier van werken te verbeteren.

  • Veiligheid: Om tot bij het magazijn te geraken, moet je een plein met druk vrachtwagenverkeer oversteken. Dat is allesbehalve ideaal.
  • Beschikbaarheid: Ons magazijn is geopend van acht tot half vijf, maar imec draait 24/7, dus medewerkers willen ook graag op andere momenten hun goederen kunnen afhalen
  • Confidentialiteit: Hier komen heel wat confidentiële goederen toe. We kunnen het ons niet veroorloven dat die in foute handen terechtkomen.

De Telloport oplossingen gaven een antwoord op deze eisen en zelfs meer.
Medewerkers kunnen nu 24/7 op een makkelijke en veilige manier hun bestellingen afhalen wanneer het voor hen past.  Ze ontvangen een bericht en een unieke digitale sleutel wanneer de bestellingen klaarliggen.
Het imec magazijn kan makkelijk en snel de goederen verdelen met een duidelijk track & trace van het volledige proces.  Welke goederen bevinden zich waar, wie heeft wanneer wat geleverd en afgehaald.
Dit alles met een volledige integratie binnen de bestaande supply chain processen en systemen van imec.  Integratie met de SAP- en Microsoft 365-omgevingen zorgen voor een volledige end-to-end digitalisering en automatisering van het supply chain proces.

Telloport realiseerde de oplossing voor  imec met de volgende building blocks uit het Telloport ecosysteem.

Infrastructuur:
Het onbemande afhaalmagazijn van imec bestaat uit slimme- lockers en -warehouse rekken die het mogelijk maken om goederen van uiteenlopende afmetingen uit te wisselen. Van de kleinste pakjes tot grote boxen en zelfs paletten.

Software platform:
Het Telloport platform zorgt voor het volledig beheer en aansturen van het magazijn.  Het platform neemt de beveiliging, monitoring, reporting, business processen en  integratie voor zijn rekening.

Services:
De Telloport Professional Services zorgden voor een feilloze implementatie en integratie van de oplossing binnen de bestaande imec supply chain processen en software systemen.  Waarna de Telloport Care Services de operationele verantwoordelijkheid voor hun rekening nemen en ervoor zorgen dat dit onbemand afhaalmagazijn altijd up and running blijft.
imec geeft aan dat de Telloport oplossing hun heel wat voordelen heeft opgeleverd.

Flexibiliteit
De medewerkers van imec kunnen hun bestellingen nu ook ’s avonds, in het weekend of zelfs ’s nachts ophalen. “Ze zijn niet meer afhankelijk van de openingsuren van het magazijn. Dat is een hele verbetering. De reacties zijn dan ook
positief. Iedereen vindt het een bijzonder makkelijk systeem.

Efficiëntie
Ontvangers kunnen zelfs aangeven wanneer ze hun goederen willen afhalen. Op basis daarvan ontvangen onze magazijniers picklijsten uit het systeem, zodat ze de goederen gegroepeerd kunnen uitleveren.  Dit brengt heel wat efficiëntie zowel voor ons magazijn als voor de medewerkers.  We merken trouwens dat bestellingen snel worden afgehaald.  Dat hebben we waarschijnlijk te danken aan de automatische reminders die worden uitgezonden.

Transparantie
Een distriSPOT biedt duidelijkheid en gemoedsrust. Ontvangers kennen op elk moment de locatie van hun pakje en het tijdstip van de levering. “Bovendien is de kans ook veel kleiner dat er een bestelling verloren kan gaan.

Become a winner & contact our supply chain expert

Contact